Waar het allemaal begon

In december 1996 begon ik, Vincent, als beroepskracht in Jeugdhuis 't Mutske vzw. Mijn eerste job. Ik kende absoluut niets over de vzw-wetgeving of de administratieve verplichtingen van een vzw. En al had ik veel meer zin om met 'de echte werking van het jeugdhuis' bezig te zijn, de administratie moest ook gebeuren: ledenbeheer, boekhouding, Algemene Vergadering, opmaak van het jaarverslag, enz. Allemaal zaken die erg veel tijd in beslag namen.
Jeugdhuis 't Mutske

Mutske's File, de voorloper van Assist

Om dit administratieve werk voor mezelf en mijn opvolgers te verlichten, begon ik samen met de toenmalige penningmeester, Jan Smissaert, een summier databeheerprogramma te bouwen. Voortaan konden we gegevens van leden bijhouden, lidkaarten automatisch opmaken, een activiteitenlijst samenstellen en een zeer beknopte boekhouding beheren. We doopten ons programma 'Mutske's File'.
Kunnen wij ook zo'n Mutske's File krijgen?

Kan je dat ook voor ons maken?

Als andere verenigingen het programma zagen, kregen we meermaals de vraag of we voor hen ook zo'n programma konden maken. Ik besloot om van scratch te herbeginnen en een administratie- en boekhoudprogramma te bouwen dat door iedere Belgische vzw of feitelijke vereniging kon gebruikt worden. Uiterst gebruiksvriendelijk met als doel zoveel mogelijk gegevens van de werking van de vereniging bij te houden.

Assist, meer dan databeheer

Het duurde meer dan een jaar voor ik een nieuwe versie klaar had. Maar wel een versie met veel meer mogelijkheden. En volledig aanpasbaar aan de werking van iedere vereniging. Een programma dat je helpt om je administratie en boekhouding makkelijk te beheren. 'Assist' bleek een geschikte naam. Ik werd zelfstandig in bijberoep en vond in Formaat (toen nog de Vlaamse Federatie van Jeudhuizen) de ideale partner om het programma te verdelen. Hun leden kregen in ruil een exclusieve korting. Met succes. Meer dan 350 jeugdhuizen werken vandaag met Assist.

Waarom geen online versie?

Een nadeel was dat je Assist enkel op CD-rom kon bestellen en dat je het slechts op 1 computer kon installeren. Feit is dat het administratieve werk in veel verenigingen verdeeld wordt onder verschillende personen, die hun deel graag op hun computer, bij hun thuis willen doen. En dat kon niet met Assist.

Een online versie zou dit allemaal oplossen. Maar op technisch vlak ging me dit net iets te ver. Na lang zoeken vond ik de ideale partner, De Webfabriek, een jong en bloeiend digitaal communicatiebedrijf met heel wat ervaring in het verenigingsleven. Daar leerde ik Tom Janssens kennen, één van de oprichters van De Webfabriek, en vandaag nog steeds de vaste ontwikkelaar van Assist. Samen vonden we dezelfde passie in Assist en hebben we toen de huidige online versie van Assist in elkaar gebokst.

Waarom geen online versie?

En dan nu voor echt

In oktober 2007 heb ik de sprong gewaagd. Ik heb mijn eigen bedrijfje opgericht (Wax On bvba) om de grote investering van de online versie te kunnen dragen. In de jaren die volgden, bleef ik de ontwikkeling van Assist steeds uitbesteden aan het softwarebedrijf waar Tom werkte (na De Webfabriek eerst Marbles, en nadien BPM Software), waardoor Tom en ik steeds hechter begonnen samen te werken.

Assist bleef groeien, en naast Formaat kozen enkele andere koepelorganisaties zoals de Vlaamse Zwemfederatie, VLAMO en Scwitch ook voor een samenwerking met Assist. In februari 2018 konden we eindelijk een volgende, zeer bepalende stap zetten: na 10 jaar kon Tom als voltijds ontwikkelaar aan de slag bij Wax On. Onze samenwerking werd verzegeld.
Wax On bvba

Over Wax On bv

Wax On bv is het bedrijfje van Vincent Jansen en Tom Janssens - ook wel Jansen & Janssens genoemd ;-) - om de ontwikkeling van het online softwareprogramma 'Assist' te kunnen realiseren. Al van bij de start van de online versie van Assist was Tom via zijn webbedrijfje De Webfabriek betrokken als ontwikkelaar. Sinds maart 2021 hebben we die samenwerking definitief bevestigd en werden Tom en Vincent volwaardige partners.

Assist is het enige product dat Wax On op de markt brengt en er zijn geen plannen om dit portfolio in de toekomst uit te breiden. Met meer dan 2.000 lokale verenigingen die Assist gebruiken en een nauwe samenwerking met enkele grote koepelorganisaties, Scwitch, het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk en de Vlaamse Sportfederatie, ligt alle focus op de verdere ontwikkeling van Assist.

De droom van Tom en Vincent is om samen 'het beste en meest gebruiksvriendelijke CRM-programma' uit te bouwen op maat van het middenveld, de sociaal-culture sector en lokale besturen in Vlaanderen. We geloven steevast dat 'onze sector' recht heeft op een betaalbare 'in the cloud' oplossing om de vele administratieve en boekhoudkundige taken te verlichten. Net zoals we dat toen in 't Mutske ook dachten. Ondertussen al bijna 25 jaar geleden...

Vincent en Tom
Vincent Jansen Tom Janssens